Om Libanesisk mat

16 Nov 2014

Beirut, en korsväg mellan orienten och västerlandet. Omstridd och erövrad av många stora härförare genom århundraden. Ur denna korseld växte det berömda libanesiska köket sakta fram. En kombination av Mellanösterns och Fjärran Österns tillagningssätt, ingredienser och kryddor och de europeiska kökens sofistikering och subtiliteter.

Libanesisk mat kännetecknas av sin smakrikedom – utan att vara överdrivet stark – och av att den bjuder in till trevligt umgänge och gemenskap. Detta gäller inte minst meze – de klassiska libanesiska smårätterna som kan liknas vid ett svenskt smörgåsbord.

När Libanesen på hörnet öppnade för cirka 10 år sedan, som enda libanesiska restaurang i Gävle, fick vi ett varmt mottagande för dessa orientaliska mångtusenåriga smaker. Sedan dess har det hänt mycket.

Man kan äta meze antingen som förrätt eller som en komplett måltid.
Kombinationsmöjligheterna är oändliga och en vällagad meze-måltid på Libanesen på hörnet är inte bara en otrolig smakupplevelse – det ser även fantastiskt ut när bordet är uppdukat. Det blir en närmast himmelsk blandning av smaker, dofter, färger och texturer – en plats där man kan sitta och njuta länge i goda vänners lag.

Gott om goda grönsaker i libanesisk mat

Libanesisk mat är ofta grillad eller ugnsbakad och innehåller en mängd olika ingredienser. Mycket grönsaker – vilket gör att vegetarianer uppskattar det libanesiska köket – men även kött, fisk och skaldjur. Några klassiker som hör en libanesisk måltid till är baba ghanouj (auberginröra), hommous (kikärtsröra), samt den libanesiska nationalsalladen taboule. Olivolja, bladpersilja, citron och vitlök är vanliga smaksättare i libanesisk mat.

Det finns kort och gott något som passar alla – oavsett om man är en verklig konnässör av det libanesiska köket eller om man aldrig ätit denna typ av mat tidigare.

Ett smakminne som lever länge

På Libanesen på hörnet använder vi enbart de finaste råvarorna och våra erfarna kockar tillagar maten enligt orientens tradition, med stor passion och matglädje. De komponerar högklassiga libanesiska måltider som kommer att ge dig ett smakminne, om inte för livet, så åtminstone fram till nästa gång du besöker oss. Vi är nämligen övertygade om att du kommer att vilja komma tillbaka när du provat vår fantastiska libanesiska mat.

Här finns smakerna, kryddorna och upplevelsen.